Az Árpád-házi Szent Margit Óvoda házirendje.

Intézmény neve: Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Fenntartó: Szent Margitról elnevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja
Intézmény igazgatója: Kakucs Adél Petra nővér
Óvodavezető: Vécseiné Kikindai Hermina
Fejlesztő pedagógus - logopédus: Polnischné Petrovics Krisztina
Gyermekvédelmi felelős: Deme-Nagy Andrea (elérhető: Halacska csoport)
Óvoda címe: Kőszeg, Dózsa György u. 22.
e-mail cím: margitovi@margitovi.t-online.hu
Óvoda telefonszáma: 94/361-897

Óvodai nevelési év, tárgyév:



  • A nevelési év adott naptári év szeptember 1- től következő naptári év augusztus 31-ig tart.
  • A nevelési év két szakaszból áll: szeptembertől május 31-ig intenzív fejlesztés, játékos ismeretszerzés, június 1. - augusztus 31-ig nyári élet. A nyári időszakban a csoportokat összevonva működtetjük.
  • Az óvoda a fenntartó rendelkezése szerint a nyári időszakban kb. 5 hétig zárva tart, melynek pontos időtartamáról a szülőket két hónappal korábban tájékoztatjuk. A zárvatartás ideje alatt a gyermekek elhelyezéséről a szülők gondoskodnak.
  • Az óvodai nevelés nélküli napok száma évente 5 nap, melyet az óvónők szakmai továbbképzésére használunk fel. Ezekről a napokról a szülők legalább egy héttel korábban az óvodában tájékoztatást kapnak.

Az óvoda nyitvatartási rendje:



  • Az óvoda nevelési napokon 6.30 órától 17.00 óráig tart nyitva.
  • A gyermekek érkezése, fogadása 6.30 – 9.00 óráig történik. A csoportok napirendjének biztosítása érdekében az óvodát 9.00 órakor bezárjuk. A várható későbbi érkezést a szülő legkésőbb 9.00 óráig köteles jelezni a következő napi létszámjelentés miatt.
  • A gyermekek 6.30 - 7.30 óráig, illetve délután 15.30 - 17.00 óráig az ügyeletes csoportszobában tartózkodnak egy ügyeletes óvónő felügyelete alatt. 7.30 és 15.30 óra között a gyermekekkel a saját óvónőjük foglalkozik a saját csoportszobájukban.
  • A gyermekek biztonsága és a napirend nyugalmának biztosítása érdekében az óvodát 9.00 - 11.45-ig, 12.00 - 12.30-ig, illetve 13.00 - 15.00 óráig zárva tartjuk.
  • A csendes pihenőt igénybe nem vevő gyermekek szülei 13.00 óráig bezárólag kötelesek gondoskodni gyermekük elviteléről. A csendes pihenő zavartalansága érdekében az óvodát 13.00 órakor bezárjuk.

Mikor, illetve milyen feltételekkel jogosult a gyermek az óvoda igénybevételére?



  • A harmadik életév betöltésétől az iskolaérettség eléréséig, maximum nyolcéves koráig.
  • Amennyiben a gyermek megbízhatóan ágy- és szobatiszta.
  • Ha a gyermek - orvosi igazolással bizonyíthatóan - egészséges.
  • Az óvodai felvételt meghatározza az adott évre vonatkozó létszámkeret. Felvételkor előnyt élveznek az intézményünkbe járó gyerekek testvérei, illetve azok a gyerekek, akiknek szülei nyilatkoznak azon szándékukról, hogy a későbbiekben gyermeküket intézményünkben szeretnék beiskoláztatni is.

Hiányzásokkal kapcsolatos tudnivalók:



  • A gyermek hiányzását – annak okát és várható időtartamát – a szülő az első mulasztott napon legkésőbb 9.00 óráig köteles jelezni a következő napi létszámjelentés miatt. Szülői jelzés hiányában a gyermek a következő napra étkezőként kerül nyilvántartásba, melynek anyagi vonzata a szülőt terheli.
  • A gyermek hiányzását a szülőnek minden esetben igazolnia kell – betegség esetén orvosi igazolással, egyéb esetekben pedig az erre a célra szolgáló óvodai formanyomtatványon.
  • A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (régi nevén ÁNTSZ) által előírt szabály szerint a három napos – vagy annál hosszabb ideig elhúzódó – betegség miatti hiányzás után a szülő köteles bemutatni a gyermek megfelelő egészségi állapotát igazoló orvosi igazolást. A gyermek tehát csak az orvosi igazolás megléte esetén, illetve annak az óvodapedagógus részére történő bemutatása után jöhet újra óvodába.
  • A három napnál rövidebb időtartamú, orvosi kezelést nem igénylő gyengélkedés miatti hiányzást az óvodai formanyomtatványon a szülő – saját felelősségére – igazolhatja.
  • Egészséges gyermek hiányzását a szülő előzetes bejelentése alapján az óvodapedagógus engedélyezheti, a szülő pedig írásban igazolja azt az óvodai formanyomtatványon.
  • Az igazolatlan hiányzást a 7. igazolatlan nap után az óvoda köteles jelenteni az illetékes hatóságnál, illetve 10 napi igazolatlan hiányzás után az óvodai ellátás megszűnik. Ezen időszak során az óvoda köteles két alkalommal írásban figyelmeztetni a szülőt az igazolatlan hiányzás várható következményeiről.

Óvodai térítési díjak:



  • Az étkezési térítési díjak befizetése minden hónapban előre, egy összegben készpénzzel történik az óvoda épületében, az óvodavezetői irodában két egymást követő napon: az elsőn 7.00 - 9.00 óráig, a másodikon 15.00 - 16.30 óráig.
  • A szülők a befizetés várható időpontjáról minden hónapban előre tájékoztatást kapnak. Aki a megadott időpontban bármely okból kifolyólag fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, annak a következő hónapban hátralékként jelenik meg a hiányzó összeg. Két havi fizetéselmaradás után – a tartozás rendezéséig – a gyermek óvodai étkeztetése megszűnik.
  • Kedvezményes étkeztetés: 50% - 3 vagy több gyermekes családok, valamint orvosilag igazoltan tartósan beteg gyermek esetén, 100% - rendszeres gyermekvédelmi támogatás esetén.

A gyermekekkel kapcsolatos egészségügyi szabályok:



  • Az óvodában csak teljesen egészséges gyermek tartózkodhat. Beteg, megfázott, gyógyszert, láz- vagy köhögéscsillapítót szedő, még lábadozó gyermek bevétele az óvodába a gyermek biztonságos gyógyulása és a többi gyermek egészségének megőrzése érdekében nem lehetséges. Ilyen esetben az óvónő kötelessége a gyermek átvételének megtagadása.
  • A beteg gyermek az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. Azt, hogy a gyermek a betegség lezajlása után ismét egészséges, és így óvodába jöhet, orvosnak kell igazolnia. Az orvosi igazolásnak tartalmaznia kell a betegség miatt bekövetkezett távollét pontos időtartamát is.
  • Ha az óvodapedagógus megítélése szerint az óvodában tartózkodó gyermek beteg (pl. napközben belázasodik, hány, hasmenése, hasgörcse, illetve kötőhártya-gyulladása van), az óvónő gondoskodik a többi gyermektől történő elkülönítéséről, és telefonon értesíti a gyermek szüleit. Ilyen esetben a gyermeket a lehető legrövidebb időn belül köteles a szülő elvinni az óvodából. Az orvos felkereséséről a szülő gondoskodik. A betegség miatt hazaküldött gyermek csak orvosi igazolással jöhet újból óvodába.
  • Az óvónő teendője baleset vagy napközben megbetegedő gyermek esetén: a gyermeket haladéktalanul ellátja, egyidejűleg megszervezi a csoport felügyeletét, gondoskodik a szülő értesítéséről, valamint a baleset, illetve rosszullét súlyosságától függően orvos, mentő hívásáról.
  • Gyógyszert az óvodába behozni, beküldeni, illetve ott – akár a szülő, akár az óvónő által – beadni tilos! Magas láz esetén – az óvónő mérlegelése alapján – a szülő megérkezéséig és vele egyeztetve a gyermek az óvodában lázcsillapítót kaphat.
  • Fertőző betegség (rubeola, bárányhimlő, skarlát, májgyulladás, tetű, stb.) esetén a szülőnek az óvoda felé bejelentési kötelezettsége van. Az óvoda a bejelentést követően jelez az ÁNTSZ-nek, és fertőtlenítő takarítást végez.

A gyermekek ápoltsága, ruházata az óvodában:



  • A gyermek elvárt megjelenése: ápolt, tiszta test, rendezett ruházat, tisztán tartott, rendezett haj, tiszta, megfelelő méretűre vágott körmök. (A köröm-, arc- és hajfestés az iskolához hasonlóan az óvodában sem megengedett.)
  • Fontos, hogy az óvodai – kinti, benti – ruházat, cipő megfeleljen mind az egészségügyi, mind a kényelmi szempontoknak: kinőtt, elhasználódott, nem megfelelő méretű, szabású, anyagú ruházat (pl. szoros farmer, műszálas ruhanemű, edzőcipő, stb.) kerülendő.
  • A gyermek óvodai jelével ellátott öltözék, váltóruhák, lábbelik, személyes használati tárgyak elhelyezésére az öltözőben, a gyermek óvodai jelével megjelölt helyen van lehetőség. Itt kerül elhelyezésre a pótruházatot (váltás fehérneműt, felsőruhát) tartalmazó, jellel ellátott ruhás zsák is.
  • Az adott csoport óvodapedagógusai által meghatározott tornafelszerelésről, illetve annak tisztán tartásáról a szülők gondoskodnak.

A gyermekek étkeztetése az óvodában:



  • A gyermekek napi háromszori étkezésének (tízórai, ebéd, uzsonna) megszervezése az óvoda feladata. Az óvoda sem reggelit, sem vacsorát nem biztosít, ezekről az óvodába érkezés előtt, illetve az onnan való távozás után a szülő gondoskodik. A gyermek otthonról hozott élelmiszerrel történő, egyéni étkeztetésére az óvodában semmilyen formában nincs lehetőség. Kivételt képez az orvosilag igazolt tej- és lisztérzékenység, melynek esetén eltérő étkezés megrendelésére van lehetőség.
  • Az óvoda köteles a felhasznált élelmiszerekből 48 órán át a hűtőben ételmintát megőrizni az ÁNTSZ részére. Ezen előírás alól kivételt képez a kirándulásokra készített ételcsomag és a vitaminpótlásra szolgáló gyümölcs, zöldség. Házilag készített ételt, süteményt, tortát a HACCP-s előírások miatt az óvoda nem fogadhat.
  • Az étkezések időpontja: tízórai – 8,30 és 9 óra között folyamatosan, gyümölcs – 10 óra körül, ebéd – 12 és 12.45 óra között, uzsonna – 14.45 és 15 óra között.

A szülő kötelességei:



  • Gyermeke fejlődéséhez biztosítsa az optimális feltételeket, valamint kísérje figyelemmel gyermeke fejlődését, és az óvodával együttműködve segítse azt. Tartson rendszeres kapcsolatot az óvodapedagógusokkal, ezen belül tájékozódjon gyermeke viselkedéséről, kísérje figyelemmel az óvoda jelzéseit, információit, a faliújságokon elhelyezett aktuális tudnivalókat.
  • Tartsa tiszteletben az óvoda dolgozóinak emberi méltóságát és jogait. A pedagógusok, valamint az őket segítő alkalmazottak a nevelői-oktatói munka, illetve a gyermekekkel összefüggő tevékenység során – büntetőjogi védelem szempontjából – közfeladatot ellátó személyeknek számítanak.
  • Ha gyermeke adott napon bármilyen okból nem jön óvodába, 9.00 óráig jelentse be a hiányzást az óvodában személyesen vagy telefonon.
  • Gyermeke személyi adataiban bekövetkezett változásokat (testvérszületés, lakcím-, telefonszám-változás, stb.) 8 napon belül jelezze az óvoda felé.
  • Ha a gyermekkel foglalkozó pedagógusok kezdeményezésére a nevelőtestület erre javaslatot tesz, jelenjen meg gyermekével nevelési tanácsadáson, továbbá biztosítsa gyermeke számára a fejlesztő foglalkozásokon való részvételt. Ha ezen kötelezettségének nem tesz eleget, a kormányhivatal kötelezheti kötelezettségének betartására.
  • Amennyiben a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szülője óvodáztatási támogatásra jogosult, gyermekének naponta legalább hat órát az óvodában kell tartózkodnia.

A szülő jogai:



  • Gyermeke számára szabadon, saját belátása szerint választhat óvodát. Megismerheti a gyermekét nevelő óvoda nevelési dokumentumait (Szervezeti és Működési Szabályzat, helyi nevelési program, éves munkaterv).
  • Az óvoda részéről – az óvodapedagógussal előre egyeztetett időpontban, fogadóórán, szülői értekezleten – tájékoztatást kaphat gyermeke fejlődéséről, az óvodai életről. Az intézmény vezetője és az óvodapedagógus hozzájárulásával részt vehet a foglalkozásokon.
  • Megállapításairól tájékoztathatja az intézmény nevelőtestületét és a fenntartót, a gyermekek nagyobb csoportját érintő bármely kérdésben tájékoztatást kérhet az óvoda vezetőjétől, és az adott kérdés megtárgyalásakor tanácskozási joggal részt vehet a nevelőtestületi értekezleten. Kezdeményezheti szülői szervezet, óvodaszék létrehozását, és abban tevékenyen közreműködhet.
  • Az óvodai szülői szervezet figyelemmel kísérheti a gyermeki jogok érvényesülését, a pedagógiai munka eredményességét, valamint a gyermekek közösségét érintő bármely kérdésben tájékoztatást kérhet az intézmény vezetőjétől, és az e körbe tartozó ügyek tárgyalásakor képviselője tanácskozási joggal részt vehet a nevelőtestület értekezletein.
  • A halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szülője gyermeke óvodába járatásához – a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint – óvodáztatási támogatást kaphat.
  • A szülőt megilleti az a jog, hogy személyesen vagy képviselő útján – jogszabályban meghatározottak szerint – részt vegyen az érdekeit érintő döntések meghozatalában.

A gyermek joga, hogy:



  • emberi méltóságát, gyermeki személyiségét tiszteletben tartsák, azt minden fizikai és lelki erőszakkal szemben védjék, személyiségi jogainak gyakorlását – másokat ugyanezen jogaik érvényesítésében nem korlátozva, különösen pedig saját és mások testi épségét nem veszélyeztetve – biztosítsák,
  • biztonságos, egészséges óvodai környezetben, életkori sajátosságainak figyelembevételével, hátrányos megkülönböztetés nélkül, pedagógus állandó felügyelete alatt nevelkedjen,
  • az óvoda felszereléseit, eszközeit rendeltetésszerűen használja,
  • a pedagógiai munka során lehetőséget kapjon személyiségének, képességeinek kibontakoztatására, érdeklődésének felkeltésére és kielégítésére, tehetségének felismerésére és fejlesztésére,
  • családi helyzetétől függően kedvezményes óvodai étkeztetésben részesüljön,
  • sajátos nevelési igény esetén különleges bánásmódban, állapotának megfelelő pedagógiai, gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai ellátásban részesüljön attól kezdődően, hogy igényjogosultsága megállapítást nyert – a különleges bánásmódnak megfelelő ellátást a szakértői bizottság szakértői véleményében foglaltak szerint kell biztosítania az óvodának, amennyiben alapító okirata tartalmazza az SNI-gyermekek fogadására és ellátására szóló felhatalmazást, valamint rendelkezik az ehhez szükséges, megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel.

Óvodai tevékenységek, foglalkozások:



  • Az óvodai tevékenységek a csoportok napirendje szerint zajlanak.
  • Logopédiai foglalkozásokat heti rendszerességgel tart az óvoda logopédusa a fejlesztő szobában az előzetes felmérés alapján fejlesztésre szoruló gyermekek számára.
  • Iskolaelőkészítő, fejlesztő foglalkozások a nagycsoportos gyerekek számára heti beosztás szerint az előzetes felmérések alapján kerülnek megszervezésre.
  • Zenés-mozgásos foglalkozás előzetes igény szerint heti egy alkalommal kerül megszervezésre.

Nyilvános ünnepeink:



  • Ovis misék (év elején, Szent Margit ünnepén, Húsvétkor, év végén)
  • Szent Márton napja
  • dventi gyertyagyújtások
  • Karácsonyváró délután
  • Farsang
  • Anyák napja
  • vzáró műsor

Egyéb ünnepeink zártkörűek.

Az óvoda nevelési elvei, az óvodában érvényes szabályok:



  • Katolikus óvodaként nevelésünket, pedagógiai céljainkat és módszereinket a keresztény világnézet és erkölcsi értékrend határozza meg. A nevelés során kiemelt jelentőségűnek tartjuk a keresztény értékeket: a hitet, az Isten és ember iránti szeretetet, a tiszteletet, az empátiát, a szolidaritást, az önzetlenséget, egymás elfogadását és segítését, a szeretetteljes kommunikációt és konfliktuskezelést, a szép és a jó megbecsülését, a hálát. A családi nevelést kiegészítő óvodai nevelés sikerének záloga a szülőkkel való folyamatos együttgondolkodás és együttműködés.
  • Az óvodának a Nkt. 25. § (3) bekezdése szerint lehetősége van az óvodai élet gyakorlásához nem szükséges eszközök, tárgyak óvodába történő bevitelét megtiltani, korlátozni vagy feltételekhez kötni. Az óvodába behozható játékokért, személyes tárgyakért az intézmény felelősséget nem vállal.
  • A gyermekekre várakozni a folyosón lehet. A csoportszobákba, mosdókba, tornaszobába utcai cipőben tilos a belépés. A konyhába csak az óvoda dolgozói számára engedélyezett a belépés.
  • A törvényi előírásoknak megfelelően az óvoda egész területén tilos a dohányzás!
  • Az óvodai tornaszereket, udvari játékokat csak óvodapedagógus felügyeletével használhatják a gyermekek.
  • A gyermek óvodába érkezését, illetve onnan való távozását az óvodapedagógus felé jelezni kell. Csak az óvodapedagógusnak átadott gyermekért tud az óvoda felelősséget vállalni. A gyermek átadása előtt, illetve távozáskor, a gyermek átvétele után ez a felelősség a szülőt terheli.
  • A szülő joga és kötelessége meghatározni, hogy gyermeke kinek adható ki az óvodából. A gyermek kiadása valamelyik szülő részére csak jogerős bírói végzés alapján korlátozható.

A házirend rendelkezései az óvodába járó gyerekekre, szüleikre, családtagjaikra és az óvoda dolgozóira nézve egyaránt kötelező érvényűek.

#Kiemelt
Szüreteltek az ovisok!
Egy szép őszi napsütéses délelőtt az Alasz család kőszegfalvi szőlősében szüreteltek ovisaink.
#Aktuális #Árpád-házi #Gimnázium
2024. március 25., hétfő
A Szent Korona nyomában
2024. március 8., péntek
Álláshirdetés
2023. december 8., péntek
Szeretet cipősdobozba rejtve
2023. november 16., csütörtök
Tegyél jót a rászoruló gyerekekkel!
#Fontos #érdekes #hasznos
Óvodai jelentkezés
Letölthető dokumentumok az óvodai jelentkezéshez.
Képgaléria
Szuper képek az óvodai eseményekről
Adó 1%
Támogassa óvodánkat adója 1%-ával!
Árpád-házi Facebook
Már elérhetők vagyunk a Facebook-on is, kövessen minket!