Petőfi Sándor és kora

A Helyhatározók csapata – Kiss Kamilla, Kovács Zorka, Mészáros Gábor 8. b osztály - az országos döntőben kimagasló 3. helyezést ért el!

A Katolikus Pedagógia Intézet az egyházi általános és középiskolák 7–11. évfolyamán tanuló diákok számára 2023 januárjában egy három fordulós csapatverseny hirdetett.

A pályázat célja a költő életművének és korának minél gazdagabb megismerése valamint az ismeretek minél kreatívabb felhasználása, bemutatása volt.

A versenyen a diákok három fős csapatokban vehettek részt. Az első fordulóban a kijelölt irodalmak felkutatása és feldolgozása révén kellett online módon megoldani a kapott feladatokat. Így a nevezett 134 csapatból 32 jutott be a második fordulóba, köztük iskolánk Helyhatározók csapata is.


A második forduló kihívása elsősorban az 1844-es évhez a magyar nyelvtörvény megszületésének évéhez kötődött. A kapott feladat rendkívül izgalmas volt. A diákoknak a Pesti Hírlap 1844 karácsonyi lapszámát kellett összeállítaniuk megadott publicisztikai műfajok felhasználásával. A hírek, interjú, színbírálat, apróhirdetések stb.megírásánál ügyelniük kellett a korabeli nyelvezet, helyesírás és művelődéstörténeti ismeretek megfelelő alkalmazására is. A kreatív szövegalkotások mellett a rajzkészségre is szükség volt, hiszen korabeli karikatúra és színpadkép is szerepelt a feladatok között.
Az alábbi linken: https://heyzine.com/flip-book/16a5756831.html#page/1 lapozgatható lapszámot a zsűri olyan magas pontszámmal értékelte, hogy csapatunk 7 középiskolás csapat mellett egyetlen általános iskolás csoportként bejutott az országos döntőbe.

A döntő megrendezésére 2023. május 19-én került sor. Az itt megrendezett szóbeli fordulóról a résztvevő diákok így nyilatkoztak:

„A múlt pénteken két osztálytársammal – Kiss Kamilla és Kovács Zorka – vehettem részt Budapesten egy, Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett, háromfordulós verseny országos fordulóján.
A verseny egésze nagyon érdekes volt, de az utolsó rész bizonyult a legizgalmasabbnak. A szervezők nem mondták meg, mi lesz ennek a fordulónak a pontos „témája”, ezért igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni. Magát a versenyt a Katolikus Pedagógiai Intézetben tartották. A szóbeli vetélkedő két részből állt, és egyik sem volt könnyű. Az első részben egy Kahoot!, egy modern műelemzés, versfelismerés, helyszínfelismerés és idegenvezetői játék volt. A második részben Petőfivel kapcsolatos képek és szerzőjük felismerése volt a feladat, metaforagyártás, a végén pedig „Ki ünnepli őt ma?” címmel ünnepi beszédet kellett mondani a honvédelmi kar vezetőjének nevében.

Azt hiszem, mindannyiunknak jó élmény és értékes tapasztalat volt ez a verseny, ahol végül – igazi csapatmunkával – a harmadik helyen végeztünk.” (Mészáros Gábor – 8.b)

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy egyetlen általános iskolás csapatként ilyen szép eredményt sikerült elérnünk.
A versenyre nagyon jól összekovácsolódott kis csapatunk és egymást segítve egészítettük ki egymást. Köszönjük Judit néninek a jóhangulatú felkészítést!” (Kiss Kamilla – 8.b)


#Kiemelt
Iskolás leszek
Általános iskolai beíratás
Szeretettel hívjuk a kedves szülőket és a nagycsoportos óvodásokat az Árpád-házi Szent Margit Általános iskolába
Határtalanul 2024
Élményekkel teli 4 napos kiránduláson vettek részt hetedikeseink a Határtalanul program keretében
#Aktuális #Árpád-házi #Gimnázium
2024. március 25., hétfő
A Szent Korona nyomában
2024. március 21., csütörtök
Sakk Diákolimpia Vas Vármegyei Döntő
2024. március 20., szerda
Közlekedésbiztonsági verseny
2024. március 20., szerda
Művészeti Szemle
#Fontos #érdekes #hasznos
Tanév rendje 2023/24
Letölthető, nyomtatható a 2023/24-es tanév naptára
Kréta
Az online napló, amit iskolánk is használ.
Adó 1%
Támogassa iskolánkat adója 1%-ával!
Árpád-házi Facebook
Már elérhetők vagyunk a Facebook-on is, kövessen minket!